cumulostratus

Hetgeen wat ons als dispuut onder andere onderscheidt is het vinden van diepgang. Diepgang op het gebied van vriendschap, maar ook diepgang in het leven om ons heen. Zo belichten wij in de flux (verenigingsblad) altijd een onderwerp wat op dat moment veel in het nieuws is of iets wat ons bezig houdt. Hiermee proberen wij niet alleen onszelf, maar ook andere aan het denken te zetten.

 

Hieronder vindt u een enkele voorbeelden van de cumulostratus die wij in de afgelopen jaren hebben geschreven.

 

September, 2019 

 

Onweer geeft een spanning, vaak gepaard gaande met een enorme bui.

En onweer is soms niet snel voorbij, het grommel blijft vaak hangen of komt zelfs terug.

 

 

 

Waarde leden,

 

 

 

Het nieuwe academische jaar is begonnen; de studieboeken zijn weer uit de kast gehaald, een nieuwe voorraad pennen is ingeslagen en de goede voornemens om dit jaar succesvol af te ronden zijn al uitgesproken. U zult allen geprobeerd hebben een rustige zomer te hebben waarin tijd gevonden is om niks te doen en enigszins uit te rusten. Helaas contrasteert dit in vrij grote mate met enkele gebeurtenissen die zich wereldwijd hebben afgespeeld afgelopen zomer. Zo kon een 21 jarige Texaan een ‘AK-achtig’ wapen in zijn bezit krijgen waarmee hij in El Paso 22 mensen van het leven beroofde, pleegde een 24 jarige man uit Bellbrook een aanslag in Ohio waarbij hij 9 mensen doodde,  liep een 21 jarige Noor een gelukkig vrijwel lege moskee binnen met hagelgeweren om daar mensen te doden en vonden er in augustus in 4 dagen tijd 5 schietincidenten plaats in Amsterdam waarvan 3 met een dodelijke afloop. Waar gaat het heen?

 

 

 

In Amerika laaien nieuwe discussies op over de wapenwetgeving, waarover Trump louter te zeggen heeft dat “het geweer zelf niet de trekker overhaalt, maar dat geestelijke ziekte en haat” dat doet. Mooie woorden met een zekere kern van waarheid die het discussiepunt totaal uit zijn verband trekken. Meneer Trump lijkt het niet zo’n groot probleem te vinden dat eerder genoemde incidenten plaatsvinden en houdt de NRA liever te vriend zodat hij zelf nog lekker kan gaan jagen in zijn vrije tijd. Een gevolg van deze uitermate lakse houding van de Amerikaanse president is dat Amnesty International een reiswaarschuwing af heeft gegeven voor de VS. Amnesty wil zo reizigers alert maken op het hoge aantal willekeurige slachtoffers van vuurwapengeweld in het land. Dat is geen loze waarschuwing als er in een land gemiddeld 40 mensen per dag overlijden door vuurwapengeweld en er tot op heden zo’n 152 schietincidenten hebben plaatsgevonden.

 

 

 

Schietincidenten waren helaas niet de enige incidenten deze zomer. Nietsvermoedend stond menig lid deze zomer een aantal dagen te dansen op de nieuwste festivaldeuntjes, terwijl er ondertussen een drugsdealer opgepakt werd. Topatleet Roelf B. vond zijn sportcarrière niet spannend genoeg, en is met een volgeladen busje met drugs ter waarde van 300.000 euro naar het festival Sziget in Hongarije gegaan. Zijn sportcarrière kan hij inmiddels op zijn buik schrijven en ook gaat hij een lange reeks eindeloze avonden tegemoet in de gevangenis.

 

 

 

Onze oud-nullen weten daar ondertussen ook alles van en zullen maar al te blij zijn dat zij geïnaugureerd zijn als volwaardige leden van SV Circumflex. Dus laat je geweer thuis, dan heb je twee handen vrij om bier te drinken, en dan zien we u  graag weer aan de ton!

 

 

 

Meliorem! 


 

Februari, 2018

 

Onweer geeft een spanning, vaak gepaard gaande met een enorme bui.
En onweer is soms niet snel voorbij, het gerommel blijft vaak hangen of komt zelfs terug.

 

Waarde leden, 

 

Het is niemand ontgaan dat er de laatste tijd steeds meer verhalen in het nieuws komen van vrouwen die ervoor uitkomen slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting. Niet alleen heftige verhalen worden verteld, maar er worden ook heftige beschuldigingen gemaakt. Het is bijzonder dat deze verhalen nu pas zo veelvuldig aan het daglicht komen.

 

Wij vinden het natuurlijk schokwekkend, afgrijselijk en angstaanjagend dat deze vorm van onderdrukking nog steeds anno 2018 in álle facetten van onze samenleving voorkomt. We zijn namelijk allemaal gelijk en hebben allemaal recht op lichamelijke integriteit. Als dit wordt geschonden, dan raken we de controle over ons lichaam en onze waardigheid kwijt. Zo ingrijpend kan dat zijn.

 

Laten wij vrouwen duidelijk onze grenzen aangeven en niet bang zijn voor de reactie van de ander, ongeacht zijn status of de onderlinge hiërarchische verhouding. Op die manier voorkomen we dat we een samenleving creëren waarin mensen die dergelijke seksuele misdrijven begaan vanwege hun status en het feit dat ze gerespecteerd en geliefd zijn bij het publiek hun gang kunnen gaan. Als we niet onze verhalen kunnen en mogen vertellen dan gaat er toch iets ontzettend mis. Toch mogen we niet vergeten dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen en dat is erg moeilijk door de invloed die het internet op ons allen heeft. De verhalen beginnen snel te lijken op schuldbekentenissen en veroordelingen en dit geeft iemand weinig kans om zichzelf te verdedigen. Het belangrijkste is dat de vrouwen worden gehoord en de verhalen serieus worden genomen. Hoe groot of klein het incident ook mag lijken de gevolgen zijn voor iedereen anders.

 

 

Meliorem! 


Februari, 2016

 

Onweer geeft een spanning, vaak gepaard gaande met een enorme bui.
En onweer is soms niet snel voorbij, het gerommel blijft vaak hangen of komt zelfs terug.

 

Waarde leden,

 

Ach, 2015, het jaar is voorbij en er is zoveel gebeurd. Er zijn een paar studiepunten binnengehaald, het nummer is ge- scoord van die geile Jumbo medewerker en Cumbo heeft zich voor het eerst sportief ingezet (vrijwillig) op de disputenroei- dag. Wij kunnen weer trots zijn.

Toch was de wereld goed aan het schudden vorig jaar. Hoewel wij vooral angst hebben voor een leeg glas en mannen in de Alla, was de wereld in angst voor IS. Op 7 januari was het voor het eerst raak, namelijk 12 doden door een aanslag op het satirische dagblad Charlie Hebdo. Parijs was vervolgens nog een keer aan de beurt in de nacht van 13 november, waarbij 129 mensen om het leven kwamen en 350 gewonden het ziekenhuis in werden gestuurd. Maar vergeet vooral de delen niet die nog harder getroffen worden dan West-Europa: Bei- roet (43 doden), Bagdad (72 doden) en Jemen (142 doden).

Logisch dat we bang zijn, zou je zeggen. Angst voor vreem- de mensen, angst voor vreemde culturen. Angst voor de islam. We zijn bang voor alles. AZC is nee?! Waar komt die angst vandaan, wat doet deze groeien? Een zekere mate van angst is reëel, een soort van echte angst, want er ge- beuren op heel veel plekken in de wereld onverwachts gruwelijke dingen. Maar sommige delen van de angst die wordt gevoeld is aangewakkerd, nep, en irreëel. Een soort van kunst-angst. Want het is nog steeds waar, dat het waarschijnlijker is dat je overlijdt aan een koelkast die op je hoofd valt, dan aan een terroristische aanslag.

Angst is normaliter een hele belangrijke overlevingsrespons van het lichaam. Maar terrorisme gebeurt niet voor je gezicht, en het is ook lastig om er tegen te vechten of van weg te vluch- ten, waardoor we het dan maar afreageren op de islamieten of de vluchtelingen. Dat is namelijk iets wat je kunt zien, iets waartegen je wat kan doen. Maar om deze angst te kunnen beteugelen, is een vorm van beschaving nodig. Dat wij niet re- ageren vanuit die primitieve respons laat ons als mensen bo- ven de andere dieren uitstijgen. En of het nou de media is die ze creëert, anti-islamitische leiders of wijzelf – waarschijnlijk is het een combinatie van deze drie – aan angst hebben we niks.

 

Terrorism: if fear rules your world, the terrorists have won, gaan we niet doen, dus ga zuipen aan je ton.

 

Meliorem!


Oktober, 2015

 

Onweer geeft een spanning, vaak gepaard gaande met een enorme bui.

En onweer is soms niet snel voorbij, het gerommel blijft vaak hangen of komt zelfs terug.

 

Het academisch jaar is weer eventjes aan de gang en de nieuwe sjaars hebben net hun eerste stapjes gezet op onze sociëteit. Hoewel menig ouderejaars tegenwoordig minimaal twee dagen moet herstellen van een avond irreëel hard zuipen en overmatig gebruik van de plezierspier, zijn de sjaarzen vaak nog in staat om om half 9 fris en fruitig in onderwijs te zitten na wat deo gespoten te hebben over hun kleren van gisteren. Misschien heb je als sjaars namelijk net het begrip 'walk of shame' ontdekt en sta je vervolgens achteraan deze flux in de befaamde zoenlijst. Ja, dat kan een beetje confronterend zijn, maar het kan veel erger. Je wordt namelijk niet met sterren beoordeeld op je bed prestaties, je telefoonnummer staat alleen maar in de appmanak en je bent niet een gewillig sletje, maar gewoon een levensgenieter.

 

Waarde leden, wij doelen natuurlijk over de veelbesproken bangalijst van het Groningse G.S.C. Vindicat, waarin de 23ste mooiste mokkels door leden werden samengesteld. Daarnaast is het hersenletsel van een lid opgelopen tijdens de ontgroening ook niet bepaald een grappig tafereel. Veel critici beoordelen deze taferelen en scheren alle studentenverenigingen over een kam:  'ontgroeningen zijn mensonterend en behoren niet in 2016 nog plaats te vinden', aldus onze 'lekker relativerende' vice-premier Asscher. Helemaal mee eens meneer Asscher, daarom hebben wij bij SV Circumflex ook een introductieperiode en geen ontgroening. Is dat ook meteen weer opgelost.

 

Tradities zijn een van de meauiste dingen waarin je je als vereniging kunt onderscheiden en waardoor je een band voor het leven kan creëren. De studententijd en de bijbehorende vereniging duren tegenwoordig al veel te kort, dus laat elke avond voor 10 gelden, de tijd dringt, dus wij drinken mee.

 

Meliorem!